Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Malinowského chápanie funkcie

Malinowského chápanie funkcie:
1. kultúrny prvok môžeme vysvetliť ako jeho fungovanie v rámci celkového spoločenského systému,
2. mnoho kultúrnych zvykov má psychologickú funkciu pri znižovaní strachu, funkcia mágie spočíva v istote o tom, že sú schopný nebezpečné sily odpudiť, posilní sa ich sebavedomie,
3. funkcia zvyklostného správania je uspokojiť základné fyziologické potreby, doplňujú sa oblečením, obydlím, ... .Kultúra musí zabezpečiť prežitie človeka.

Radcliff – Brown sa držal Durkheimovej tradícii viac. Podľa neho funkcia zvyku je určená vzťahom celkového chodu spoločenského systému. Spoločenský systém chápe tak isto ako fyzický organizmus , ktorý sa bráni vonkajším vplyvom, majú tendenciu vracať do pôvodného vyrovnaného stavu. Táto teória bola prekonaná. V súčasnosti antropológovia vedia, že všetky skutočné spoločenské vzťahy vedú k rozpadu starých foriem a vedie k vytváraniu nových foriem.

Štrukturalizmus
Bol založený na Levi Strossovej teórii. Bol to francúzsky antropológ. Predpokladal proces binárneho uvažovania. V jeho teórii spoločnosti sa táto štruktúra protikladne odráža v spoločenských vzťahoch. Mentálne štruktúry, ktoré spočívajú pod hladinou vedomia, tak sú v spoločenskej štruktúre ukryté pod spoločenskými inštitúciami. Levi Stross predpokladal, že táto potreba zdôrazňovania je výsledkom potláčania vlastných prianí a za účelom uspokojovanie potrieb ostatných. Tento akt protikladu je základný akt ľudských vzťahov.

Žádné komentáře:

Okomentovat