Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kvalitatívna - funkčná flexibilita

Kvalitatívna - funkčná flexibilita
Funkčná flexibilita mení charakter zamestnaní. Umožňuje prispôsobiť obsah práce potrebám produkcie. Ide o prispôsobenie nie množstva pracovníkov ale zmenu či prispôsobenie obsahu ich práce.
Ide o najímanie zamestnancov, ktorí budú vykonávať rozmanité funkcie v zá¬vislosti na momentálnych potrebách. To vyžaduje širšiu odbornú kvalifikáciu, a potom aj rozširovanie schopností zamestnancov, ktorí musia mať istú úroveň kvalifikácie a patričné vzdelanie.
Tento typ flexibility nespôsobuje nestálosť zamestnaní. Dopyt sa to¬tiž v tomto modeli neprispôsobuje množstvu vykonanej práce, ale jej obsahu. Ak má byť úspešná, musí byť všeobecne akceptovaná - v podnikoch, teda musí byť ako spôsob výroby prijímaná konsenzuálne,.
Funkčná flexibilita vyžaduje konsenzus – dohodu
Formy flexibility závisia na pracovných dohodách a činnosti odborov. Výrazná funkčná flexibilita a malá kvantitatívna flexibilita (pracovníci sú schopní rôznych odborností a tak ich nie je treba prepúšťať) sú charakte¬ristické pre krajiny, kde je spolupráca medzi odbormi a podnikmi na pomerne vysokej úrovni. Spočíva totiž v uzatváraní recipročných dohôd, ktoré výme¬nou za istú mieru funkčnej flexibility zaručia istotu zamestnania. Funkčnú flexibilitu zamestnanci akceptujú tým viac, že im poskytuje určitú istotu zamestnania a možnosť postupu v pracovnej kariére.

Žádné komentáře:

Okomentovat