Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podľa Dahrendorfa ústia konflikty do sociálnej zmeny

Podľa Dahrendorfa ústia konflikty do sociálnej zmeny v okamžiku, keď ovlá¬daná skupina dosiahne svoje ciele. Ak sa rozpor týkal iba určitého seg¬mentu spoločnosti, potom sa bude i tato zmena týkať iba jej obmedzeného sektora. Spoločnosť ako celok bude zasiahnutá iba v prípade, že sa ovlá¬daná trieda celkom oslobodí od nadvlády vládnucej triedy.
Veľkosť konfliktu hovorí o kvalite zmeny.
Tieto slova by sme mohli vysvetliť asi tak, že čím je konflikt v spoločnosti väčší, tým rýchlejšia bude zmena. Je pravdou, že sociálne premeny nemusia byť vždy násilné, ani celkom zásadné. Dokonca sa nie vždy stávajú revolúciami. Častejšie sa prejavujú ako postupujúce spoločenské evolúcie a sociálnu štruktúru menia iba povrchovo. No ako hovorí Dahrendorf platí, že čím násilnejší je konflikt v spoločnosti, tým rýchlejšia bude zmena. Čím bude konflikt intenzívnejší, tým viac vášní vyvolá a tým hlbšie ovplyvní sociálnu štruktúru.
Sociálna zmena je príčinou nových konfliktov.
Každá zmena v usporiadaní spoločnosti je faktorom, ktorý nejakým spô¬sobom ovplyvňuje sociálne vzťahy a môže vyvolať nové konflikty. Napríklad inovácie v oblasti organizácie práce takmer vždy vyvolali reakcie tých, ktorých práca bola v dôsledku zmien znehodnotená. V kultúrnej oblasti však ne¬musí staré nahradiť nove a môže sa stať, že v rámci jednej spoločnosti koexi¬stuje oboje (čo ale môže spätne vyvolávať napätie).
Konflikt je jedným z faktorov zmeny. Podnecuje aj iné faktory. Konflikt je jedným z faktorov sociálnych zmien. Je často podmienkou toho, aby ostatné faktory, napr. ekonomika, technika, hodnoty, demografická situácia či ideológia, mohli hrať aktívnu úlohu v procese transformácie spoločnosti. Zároveň konflikt je súčasťou sociálnej zmeny. On sám je spôsobom ktorým sa zmena deje. Sám v sebe totiž predstavuje zmenu predchádzajúceho stavu spoločnosti. Je teda súčasne jedným z faktorov sociálnych zmien aj ich súčasťou.

Žádné komentáře:

Okomentovat