Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podmienkou k získaniu stáleho miesta

Podmienkou k získaniu stáleho miesta
je prijať niekoľko dočasných zamestnaní
V roku 1979 poukázal Michel Pialoux na skutočnosť, že niektorým nekva¬lifikovaným mladým ľuďom z predmestí vyhovovalo pracovať v dočasných zamestnaniach, ktoré svojím charakterom vytvárali dojem slobody. Nachádzali v nich istý druh úniku pred nekvalifikovanou prácou vo veľkých podnikoch, ktoré však vyžadujú prísnu disciplínu. V prípade dočasného zamestnávania boli teda flexibilita a prispôsobivosť žiadané jak tými, kto zamestnanie ponúkali, ako aj tými, ktorí ho hľadali. Situácia sa ale v poslednom období výrazne zmenila, a to predovšetkým v dôsledku masového rozšírenia nezamestnanosti.
Skúsenosť s netypickým zamestnaním sa postupne stála nutnou podmienkou k získaniu dlhodobejšieho zamestnania, často však môže viesť i k nezamestnanosti. Existuje iba veľmi málo ekonomicky aktívnych oby¬vateľov, ktorí majú už v okamžiku svojho vstupu na pracovný trh šancu zís¬kať typické zamestnanie. Väčšina jedincov je nútená prechádzať stále dlhším obdobím, bohom ktorého sú striedavo dočasne zamestnaní a nezamestnaní. Táto takmer nevyhnuteľná situácia je obávaným zlom, ktoré núti mladých ľudí pokračovať čo najdlhšie v štúdiu a zostávať čo najdlhšie v domácnosti rodičov (terna 80).
Dočasné atypické povolania sú nútení prijímať predovšetkým mladí ľudia, ale veľmi často tiež ženy, málo kvalifikovaní pracovníci a cudzinci.
Práca na čiastočný úväzok býva často prejavom podzamestnanosti
Prácu na čiastočný úväzok si síce môže zvoliť sám zamestnanec, v dôsledku krízy však býva navrhovaná častejšie z iniciatívy zamestnávateľa, ktorý ne¬berie do úvahy potreby zamestnanca. V priebehu desiatich rokov sa počet pracujúcich na čiastočný úväzok vo Francúzsku zvýšil z 1,6 milióna na 2,8 milióna.

Žádné komentáře:

Okomentovat