Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SPOLOČNOSŤ A SPOLOČENSKÉ SYSTÉMY

SPOLOČNOSŤ A SPOLOČENSKÉ SYSTÉMY

Prežitie a trvanie nášho druhu je možné len vďaka spoločenskému charakteru nášho života. Potreba základnej obživy, výchova nás združuje do organizovaných spoločenských zoskupení.

Spoločnosť – kolektív ľudí, ktorý charakterizuje ekonomicá a politická samostatnosť a ktorá nových členov získava rozmnožovaním vlastných členov.
Spoločnosti sú sytematizované – sú vnútorne rozdelené na špeciolizované zložky, ktoré sú vzájomne prepojené, prepojené tak, aby sa vzájomne doplňovali.

Spoločnosť (podľa Murphyho) – organizované združenie ľudí vnútorne rozčlenené za účelom pridelenia práv a povinností jednotlivcom a skupinám, ktoré ju tvoria. Spoločnosť sa riadi určitými pravidlami a normami, čo je nevyhnutné k praktickému chodu života.

Existuje určitý spôsob organizovania každodenného spoločenského správania , ktorý nazývame spoločenský systém – je udržovaný vďaka potrebe určiť škálu spoločenského systému nejaké postupy, ktorými sa majú ľudia riadiť. Kultúrny systém nám dáva „pravidlá hry“. Spoločenský systém riadi konkrétnu hru so stratégiou. Spoločenský systém predstavuje vzájomnúsúhru správania kultúrnych noriem v konkrétnych spoločenských sytuáciách.

Žádné komentáře:

Okomentovat