Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vplyv náboženstva aj podľa sociálnych vrstiev

Vplyv náboženstva aj podľa sociálnych vrstiev.
Spôsob a intenzita, ktorou náboženské hodnoty pôsobia na myslenie a konanie jedincov, sa výrazne mení v závislosti na ich sociálnom pôvode.
I vo Weberových časoch nie všetci vnímali náboženský imperatív za rovnako dôležitý a nerovnako na neho reagovali. Inteligentní ľudia viac vnímali tento rozmer či príkaz náboženstva na realizáciu svojich schopností, ako jednoduchí roľníci, ktorí síce náboženstvo prijímali a vnímali, ale iným spôsobom.
Podobne nevyvážené vnímanie hodnôt pretrváva dodnes. Mení sa aj čo sa týka veku populácie.
Je častým zjavom vo vyspelých západných krajinách, že aktívne činní ľudia v produktívnom veku v súčasnosti nevenujú čas náboženským hodnotám a „nemajú“ čas na realizáciu náboženských hodnôt.
Náboženské hodnoty – jeden z faktorov sociálnej zmeny.
Z konkrétnych sociologických výskumov počnúc od Webera až dodnes je viditeľné, že náboženské hodnoty majú vplyv na sociálne zmeny v spoločnosti ale tieto vplyvy sú podmienené historickým a konkrétnym sociálno-ekonomickým kontextom.
Musíme pripustiť že konkrétne náboženské hodnoty môžu byť jedným z faktorov ekonomickej a sociálnej zmeny. Nemožno ich však považovať za jediný faktor. Je nutné ich chápať ako prvok, ktorý rozhodujúcim spôsobom ovplyvňuje niektoré spoločenské zmeny, zatiaľ čo iných sa nedotýka, iba ak nepriamo. Pri analýze hodnôt nemožno zabudnúť ani na skutočnosť, že na ich rozvoj zásadným spôsobom pôsobia materiálne podmienky stav ekonomiky, spoločenských nálad, spokojnosť obyvateľstva apod.).

Žádné komentáře:

Okomentovat