Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Modely fungovania flexibility

Modely fungovania flexibility.
Švédsky model propaguje veľmi silnú funkčnú flexibilitu a nízku mieru flexibility kvantitatívnej. Zamestnanci so širokou odbornou kvalifikáciou majú výhodu väčšej istoty v zamestnaní. Švédskym odborom sa veľmi rýchlo podarilo vyvolať zmeny na trhu práce, vyjednať si prijatie flexibility kvali¬tatívnej a zároveň odmietnuť, aby podniky menili počty zamestnancov podľa zmien dopytu.
Nemecko. Variáciou Švédskeho modelu je Nemecko. Napriek tomu že tu dochádza k nárastu kvantitatívnej flexibility, jej všeobecná úroveň zostává pomerne nízka a stra¬tégia prijímania kompromisov, ktorú si zvolili nemecké odbory, umožňuje za¬chovať dostatočne silnú funkčnú flexibilitu, tak ako aj flexibilitu v odme¬ňovaní.
V niektorých prípadoch zaviedli podniky princíp funkčnej flexibility, bez toho aby sa predom dohodli s odbormi. Mnohé sa tiež snažia presadiť model priamej komunikácie a vytvárajú tzv. krúžky kvality, v ktorých môžu zamestnanci predkladať svoje návrhy a ovplyvňovať tak prevádzanie zmien v oblasti organi¬zácie práce. V tomto prípade je cieľom nájsť konsenzus v rámci podniku.
Flexibilita – ekonomická nutnosť. Zdá sa, že flexibilita je ekonomickou nutnosťou, ale jej dôsledky pre spoločnosť do veľkej miery závisia na tom, akú formu na sebe vezme. Odbory majú často strach, že stratia tvár, ak budú o flexibilite vyjednávať.
Vyjednaná funkčná flexibilita je však cennejšia než kvantitatívna flexibilita, ktorej sa pracujúci musia nutne podriadiť.

Žádné komentáře:

Okomentovat