Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kolektívna akcia a sociálna zmena

1.10. Kolektívna akcia a sociálna zmena.
Na základe faktorov sociálnej zmeny sme došli k ďalšiemu prvku sociálnych zmien v spoločnosti a tým je potreba jednoty, potreba kolektívnej akcie. Je to potreba spojiť individuálne ciele a plány do spoločného konania.
Niekoľko názorov na možnosti kolektívneho postupu. Pri pohľade na možnosti vytvorenia kolektívnej akcie, ktorá napomáha a urýchľuje sociálne zmeny je treba povedať že je niekoľko názorov na to, na akom princípe sa dokáže množstvo jednotlivých aktérov zjednotiť do spoločného postupu.
Teórie racionálneho aktéra
Je to teória, ktorá stojí na tvrdení, že mobilizácia aktivít jednotlivých aktérov sa deje na báze racionálneho poznania spoločných cieľov a spoločných znakov.
Tento názor hovorí, že ak je množstvo aktérov, ktorí racionálne vidia že ich ciele sú rovnaké, na báze tejto racionality sa automatickým spôsobom zjednocujú do spoločného celku. (Podľa toho by malo platiť, že ak je niekoľko ľudí, strán, niekoľko sociálnych celkov ktorí majú rovnaký názor na politiku, automaticky musia vytvoriť jednotný postup za účelom presadenia svojich cieľov.)
Teóriu vytvorili americkí sociológovia vychádzajúci z metodologického individualizmu. Poukázali na to, že mobilizácia členov určitej skupiny, ktorá chce dosiahnuť nejaké spoločné ciele neprebieha celkom automaticky, ale že kolektívne konanie sa aktivizuje či aktualizuje ako spoločná stratégia racionálne konajúcich aktérov.
Táto teória má však niekoľko slabín, ktoré nezodpovedajú realite.

Žádné komentáře:

Okomentovat