Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Relatívne otvorené a uzavreté stratifikačné systémy

Relatívne otvorené a uzavreté stratifikačné systémy

Relatívne uzavreté stratifikačné systémy

Kastovnícky systém
Kasta – je v užšom slova zmysle skupina ľudí, ktorých sociálny status je vopred daní. V širšom slova zmysle je to skupina, ktorej členmi sú ľudia na základe svojho sociálneho postavenia, obmedzení možnosti voľby povolania alebo získania prestíže v sociálnej mobilite.
Je to askribtíbny status a mobilita nie je možná. Kastovnícky systém predstavuje zložitú sústavu nábožensky podmieneného rozdelenia spoločnosti na hierarchicky usporiadané vrstvy – kasty. Rozšírený je medzi hinduizmom v Indii, existuje tam viac ako 2000 rokov. Členmi jednotlivých kást sa stávajú už narodením. Sociálnu pozíciu, ktorú jednotlivec získa pri narodení sa nedá zmeniť. Príslušnosť ku kaste sa dedí, pokladá sa bohom predurčenú. Sú to prísne sociálne uzavreté vrstvy a majú presne stanovené pravidlá, regulovaný štýl medzi kastami. Kasty sú navzájom oddelené náboženskými pravidlami rituálnej čistoty. Sú zoradené od čistých po nečisté. Každá kasta je čistejšia ako tá pod ňou, Kontakty sú zakázané ,pretože nižšie kasty by ich mohli poškvrniť. V tomto systéme nie je možný pohyb. Tradičné kasty sa spájajú určitými druhmi zamestnania. 4 hlavné kasty:
 brachmani (kňazi),
 vojaci a šľachta,
 roľníci a obchodníci,
 remeselníci a sluhovia.
Mimo týchto kást stojí bezkastové obyvateľstvo – nedotknuteľní (najnižšia skupina). Okrem štyroch hlavných kás existuje niekoľko tisíc podkást. Moderná India ich ruší, je to nežiadúci sociálny jav. Industrializácia viedla k vzniku novej sociálnej mobilite, vznikli nové zamestnania. Indická ústava zakazuje kastovnícke delenie.

Žádné komentáře:

Okomentovat