Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nové formy organizácie práce

2.10. Nové formy organizácie práce
Maslowove i Herzbergove štúdie, práve tak ako štúdie Tavistock Institute vedú k spochybneniu taylorovskej organizácie práce a doporučujú zavedenie nových foriem manažmentu.
Rotácia na pracovných pozíciách
Rotácia na pracovných pozíciách a rozšírenie spektra úloh spestruje pracovný proces a vylučuje neustále opakovanie jedného úkonu. Pravidelná výmena pracovnej pozície má priniesť zefektívnenie pracovného procesu. Tým, že robotníkovi poskytuje možnosť postupne vykonávať všetky úkony spojené s výrobou, umožňuje mu tiež, aby si aspoň do istej miery osvojil znalosti a zručnosti týkajúce sa celého výrob¬ného procesu. Nezabraňuje však tomu, aby sa práca opakovala. Pravidelná zmena pracovnej pozície naviac od robotníka vždy vyžaduje, aby sa s veľkým úsilím adaptoval na novu prácu.
Rozšírenie pracovných úloh spočíva v zmene organizácie práce, kon¬krétne v obmedzení jej deľby. Činnosť každého pracovníka nie je redukovaná na jedno či niekoľko málo gest, ale pokrýva celý výrobný proces. Práca sa tak stáva rozmanitejšou, menej monotónnou a poskytuje pracujúcim pocit uspokojenia. Robotníci však i napriek všetkým vyššie zmieneným opatreniam zostávajú iba výkonnými silami. Práca im nedáva možnosť samostatného rozhodovania.

Žádné komentáře:

Okomentovat