Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Human relations a taylorizmus

Human relations a taylorizmus.
Teória human relations nedmietla celkom taylorizmus. Elton Mayo bol predovšetkým odborníkom na výrobu a až potom sociológom. Jeho cieľ sa zhodoval s cieľom Taylorovým - zvýšenie produktivity práce a nájdenie jasnej definície „the one best way". Mayo ponechal stranou aspekty osob¬ného života robotníkov, ktoré však tiež ovplyvňujú ich prácu a bral do úvahy iba tie prvky, ktoré sú pod kontrolou podniku.
Mayo sa domnieval, že najstmelenejšie skupiny môžu najlepšie naplniť zá¬mery podniku. Tiež Max Weber už v roku 1910 upozornil, že najsolidár¬nejšími a na živote podniku najzainteresovanejšími robotníkmi boli tí, ktorí sa organizovali v odboroch. Dejiny robotníckeho hnutia to potvrdzujú.

Human refations
otvorila dvere posttaylorizmu

Posttaylorizmus štýl riadenia s participáciou zamestnancov
Toyota – Toyotizmus. V súlade s poznatkami školy human relations vznikol v Japonsku na konci šesťdesiatych rokov 20. stor. nový štýl organizácie práce, známy ako toyotizmus. Tato odnož posttaylorizmu, ktorá sa rozšírila do mnohých priemyselných krajín sa snaží vtiahnuť zamestnancov do života podniku tým, že im dá prie¬stor participovať na rozhodovaní a výsledkoch podniku zavadzaním nových foriem organizácie práce (téma 70). Zamestnanci sú tak nútení prijímať väčšiu zodpovednosť a pracovať autonómne, pričom ich výkon je posudzovaný na základe dosiahnutých cieľov.

Žádné komentáře:

Okomentovat