Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Postupný zánik sociológie práce

Postupný zánik sociológie práce. K postupnému zániku sociológie práce ako takej prispieva tiež premena povahy industriálnej spoločnosti a úpadok robotníckej triedy. Štúdium robotníckej triedy, ktorá bola relatívne homogénnym svetom, bolo obľúbenou oblasťou výskumu sociológie práce. Vznik pomerne veľmi širokej a početnej strednej triedy, segmentácia práce a pracovných postupov na jednotlivé úkony a postupný zánik veľkých továrni sú faktory, ktoré vedú sociológov práce k tomu, aby zmenili objekt svojho skúmania.
Vznik sociológie pracujúcich. Od päťdesiatych a šesťdesiatych rokov 20. stor. sa chicagská škola (téma20) venuje štúdiu spôsobu práce najrôznejších sociálnych kategórii, napr. vrát¬nikov či jazzových hudobníkov, ale dokonca i vreckových zlodejov. Zaoberá sa stále viac konkrétnymi sociál¬nymi kategóriami, napr. zamestnancami, manažérmi či vysokými funkcionármi. Študuje však samotných pracujúcich než prácu ako takú. Snaží sa poukázať predovšetkým na to, že pracovné podmienky sú ovplyvnené mnohými faktormi.
Súčasná sociológia práce teda zaznamenala istú kvalitatívnu premenu vzhľadom ku klasickej sociológii práce, ktorá bola predovšetkým sociológiou robotníckej triedy. Neštuduje teda vždy priamo pracujúcich, ale napríklad pracovný trh, diskrimináciu na trhu práce, v oblasti zamestnanosti a pod.

Žádné komentáře:

Okomentovat