Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálna stratifikácia

Sociálna stratifikácia
Stratifikácia pochádza z latinského slova stratu – vrstva, rozvrstvenie. Pod pojmom stratifikácia je usporiadanie spoločnosti do vrstiev podľa účasti na moci, výške príjmu, majetku, prestíže, pričom medzi vrstvami môže byť aj nemú si byť pohyb. Sociológovia rozlišujú dva druhy stratifikačných systémov:
 relatívne otvorený – umožňuje pohyb medzi sociálnymi vrstvami, je založený na slobode rozhodovania jednotlivca, individualizme, patrí sem triedny systém.
 relatívne uzavretý – umožňuje len minimálny pohyb medzi vrstvami. Charakterizovaný je autoritárstvom, dogmatizmom, kolektivizmom, stagnáciou, strnulosťou, nízkou migráciou.
Rozvrstvenie spoločností môže byť:
 horizontálne – nie je možné určiť, ktoré skupiny sú vyššie alebo nižšie postavené (rozdelenie na základe rasy, pohlavia,. . . .),
 vertikálne – založené na nerovnosťami medzi ľuďmi, (rozdelenie podľa príjmu, moci, vzdelania, privilégií, . . .).
Sociálne rozvrstvenie je dôsledkom sociálnej nerovnosti – sociálna nerovnosť je stav, pri ktorom členovia spoločnosti nemajú rovnaký prístup k sociálnym zdrojom (moc, peniaze, . . .). Sociálna nerovnosť univerzálny jav, pretože v každej spoločnosti sú tieto zdroje obmedzené. Základné typy sociálnych nerovností sú:
 príjmová nerovnosť,
 nerovnosť bohatstva,
 nerovnosť životného štýlu,
 nerovnosť v životných podmienkach.

Žádné komentáře:

Okomentovat