Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vzdelanie a sociálny status

Vzdelanie a sociálny status.
Vzdelanie nedokáže zmazať pôvodné sociálne rozdiely. Táto skutočnosť je dokázateľná. Úspechy v škole totiž do veľkej miery závisia na príslušnosti k určitej sociálnej kategórii celej rodiny.
■ Šanca získať vysokoškolský diplom je do veľkej miery podmienená sociálnym pôvodom. V roku 1993 malo v Francúzsku bakalársky diplom 79% populácie vo veku 29 až 39 rokov v prípade, že pochádzala zo stredných vrstiev. Držiteľom toho istého diplomu však bolo iba 19% obyvateľstva s robotníckym či roľníckym pôvodom.
■ Dosiahnuté vzdelanie otca je premenná, ktorá koreluje so študijnými úspechmi detí. Najviac nerovnosti v škole sú vysvetľované predovšetkým rozdielmi v kultúrnych vzorcoch.
■ Miera dosiahnutého vzdelania však neobjasňuje všetko - sociálna príslušnosť otca i pri dosiahnutí rovnakej úrovne vzdelania pôsobí na konkrétne študijné výsledky. I tu sa odrážajú rozdiely ekonomickej nerovnosti - výška príjmov
a dedičstvo definujú, akú stratégiu si rodiny zvolia a aké sú ich mož¬nosti. Sú tiež odrazom nerovnakej distribúcie „sociálneho kapitálu" (téma 25).
Sociálny pôvod ovplyvňuje zamestnateľnosť. Tiež zamestnanie je ovplyvnené viac sociálnym pôvodom než študijnými výsledkami. Na istú pozíciu vo firme sa z dvoch vysokoškolákov dostane skôr ten kto má vplyvného rodiča, alebo pochádza zo známej, či bohatej rodiny ako ten kto hoci bol šikovnejší v škole, nemá takéto pozadie.
Americký sociológ Charles A. Anderson roku 1961 poukázal na to, že sociálna pozícia zostává u otca a syna viac-menej rovnaká, i keď syn dosiahne vyššieho vzdelania. Ak syn manažéra získal rovnaké vzdelanie ako syn robotníka, vo väčšine prípadov bude vykonávať povolanie na vyššej úrovni než dieťa z robotníckej rodiny. Typ zamestnania je teda do veľkej miery predurčený sociálnym pôvodom.
Zamestnanie a sociálny status sú v moderných spoločnostiach veľmi prepojené. Zďaleka však nejde o jedinú a absolútnu koreláciu. K sociálnemu vzostupu dochádza často a sociálny status môže závisieť i na iných faktoroch, než je zamestnanie - napr. na politickej pozícii (starosta obce) či povolaní manželského partnera.

Žádné komentáře:

Okomentovat