Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technológie samotné neformujú sociálnu sféru

Technológie samotné neformujú sociálnu sféru
Samotné technológie nie sú schopné byť primárnym faktorom sociálnych zmien. Samy o sebe neformujú spoločnosť. Ak odhliadneme od ekonomickej sféry, zistíme, že technológie samotnú spoločnosť nemodifikujú, alebo len veľmi málo.
Napríklad rozvoj informatiky vyvolal v spoloč¬nosti dve reakcie:
Jednou z nich bola nadej, že prostredníctvom informač¬ných technológií bude možné bojovať proti školským neúspechom určitej časti populácie, že dôjde ku sprístupneniu kultúry širokým vrstvám a bude posilnený pocit ľudskej spolupatričnosti.
Druhou z reakcií bola naopak obava zo vzniku po¬licajného štátu.
V skutočnosti je však šírenie nových technológií v mnohých prípadoch vysoko selektívne (napr. vybavenosť domácností počítačmi) a životný štýl je nimi ovplyvnený len okrajovo. K informačným technológiám má totiž i naďalej prístup len pomerne malá časť populácie.
Všeobecne sa dá konštatovať, že používanie nových technológií v domácnostiach nijak zásadne nepremenilo sociálne konanie, ale že sa naopak rozšírilo celkom v súlade s princípmi sociálnej reprodukcie. Práve sociálna sféra (tu konkrétne kultúra) totiž určuje, ako budú domácnosti nové technológie využívať.
Sociálna sféra ovplyvňuje využitie technológií.
Teda platí práve opak. Nie technológie ovplyvnili sociálnu sféru, ale sociálna sféra ovplyvnila spôsob a množstvo používaných technológií. Dá sa to tiež povedať tak, že kultúra podporuje vznik a šírenie technického pokroku. Spoločnosti, ktoré považujú pokrok za hodnotu, podporujú vývoj nových technológii, zatiaľ čo tradičné spoločnosti sa k nemu stavajú váhavo.
Technológie umožňujú vysvetliť sociálne zmeny spojené s premenami výrobného procesu. V ostatných oblastiach sociálnej sféry nie je tento faktor tak významný. Dá sa skôr naopak predpokladať, že spôsob používania technológii závisí na sociálnej sfére.

Žádné komentáře:

Okomentovat