Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ideológie nie sú závislé na ekonomike

Ideológie nie sú závislé na ekonomike. Ani v prípade ideológii by sme však nemali uvažovať len o jednom determinujúcom faktore. Ideológie totiž môžu - aspoň do istej miery - vznikať aj fungovať nezávisle na ekonomike.
To je prípad nacionalizmu, ktorý bol častokrát využívaný k obrane ekonomických záujmov alebo ktorý nebral nijaké ekonomické potreby či skutočnosti do úvahy a na jeho základe bola už niekoľkokrát rozpútaná vojna, ktorá hospodárstvo celkom rozvrátila.
Ideológia – faktor sociálnej zmeny. Ideológia sa tak môže stať jedným z faktorov zmeny. Podporuje totiž aktivitu sociálnych skupín.
Napríklad socializmus ako ideológia slúžil k ospravedlneniu požiadaviek politických organizácií robotníckej triedy. Podobne dnes v mene liberalizmu podnikatelia požadujú liberalizáciu rôznych oblastí ekonomiky.
Všetky druhy ideológií sú faktormi soc. zmeny. Všetky spomenuté ideológie ktoré sa objavujú v spoločnosti sú považované za jeden z faktorov sociálnej premeny. Ide o to, že majú potenciál svojim zásahom spôsobiť zmeny v spoločnosti. Nie sú však nezávislými premennými, ale musia byť vnímané v kontexte ekonomickej a politickej situácie.
Aj vtedy ovplyvňujú sociálne zmeny ak im nie sú naklonené. Pomimo progresívnych či môžeme ich nazvať reakcionárskych ideológií, pretože chcú zmeniť práve platný systém v spoločnosti, sú aj také ideológie, nazvime ich konzervatívne ideológie, ktoré sa stavajú proti sociálnym zmenám. Teda nie všetky ideológie sú sociálnej zmene naklonené. No aj tak majú vplyv na spoločnosť a ovplyvňujú jej charakter a kultúru. Sem patria niektoré náboženské ideológie – mormóni, sekta Moonova a pod. Patria sem aj silné ochranárske združenia bojujúce proti industrializácií, či iným zmenách v charaktere využívania dobier zeme.
Názor že ideológie sú zbytočné.
Ideológie boli predchodcami sociológie považované za jeden z faktorov sociálnej zmeny. Neúspech socializmu síce neskôr napomohol úvahám o konci ideológií, že život spoločnosti bude stáť len na najmodernejších vedecký relevantných faktoch. No život ukazuje že sú potrebné a aj oni ako faktor sociálnych zmien prispievajú k spoločenskému posunu a progresu.

Žádné komentáře:

Okomentovat