Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Elity a sociálna zmena

1.9. Elity a sociálna zmena
Elita je istá spoločenská vrstva stojaca na čele spoločnosti reprezentujúca a vykonávajúca moc v spoločnosti, alebo stojaca na čele sociálnych skupín a sociálnych hnutí, ktoré sa v spoločnosti nachádzajú. Za elitu teda môžeme považovať vládu v štáte, ale aj vodcov politických strán, odborov, manažérov veľkých firiem alebo aj politikov samospráv.
Podľa názoru či mienky Millsa vieme teda rozlišuje medzi elitou vládnou, ktorá sústreďujúcou v svojich rukách politickú moc, a elitou nevládnou, ktorá je v opozícii, alebo je na čele sociálnych skupín a sociálnych hnutí.
Ako vznikajú elity. Existujú rozličné pohľady na vznik a povahu elít. Podľa definície pojmu elita od Millsa elity vznikajú niekoľkými spôsobmi.
Elitou je súbor osôb, ktoré výrazným spôsobom uspeli v svojom obore a stali sa teda elitami na základe osobného a odborného rastu, alebo
elitou je okruh jedincov, ktorým boli zverené funkcie, alebo im bola zverená moc.
Vývoj pojmu elita.
Pri definovaní pojmu elita môžeme vychádzať z myšlienok talianskeho sociológa Gaetana Moska. Podľa neho elita je „menšinou, ktorá v sústreďuje v svojich rukách moc nad spoločnosťou". On sám považuje elitu za tak konzistentnú sociálnu skupinu, že ju nazýva spoločenskou triedou, ktorej členovia zdieľajú spoločnú kultúru aj záujmy, a sú prepojení dokonca aj rodinnými väzbami.
Iná definícia – elita je jednotná, ale nie je trieda. Po Moskovi sa k teórii súdržnosti elít pripojuje i americký sociológ Ch. Wright Mills. V jeho podaní je rozdiel len v tom, že nechápe elitu ako samostatnú spoločenskú triedu. Podľa jeho názoru sa politici, obchodníci a podnikatelia či členovia vojenskej hierarchie stretávajú, združujú a vytvárajú elitu, ktorá ovláda spoločnosť, bez toho aby sa však stala samostatnou spoločenskou triedou.

Žádné komentáře:

Okomentovat