Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vzťahy medzi ekonomickou a sociálnou sférou sú zložité

Vzťahy medzi ekonomickou a sociálnou sférou sú zložité
Nie kauzalita, ale spolupôsobenie. Jednoznačne deterministický prístup k chápaniu vzťahov medzi ekonomikou a sociálnou sférou je tak treba odmietnuť. Spoločenská sféra umožňuje eko¬nomické premeny, ktoré spätne modifikujú niektoré aspekty sociálneho života. Vzťahy medzi ekonomikou a sociálnou sférou by sme teda nemali vnímať ako prísne kauzálne, že jeden nutne a podstatne ovplyvňuje rozvoj druhého. Viac by sme ich mali vnímať ako vzostupnú špirálu, v ktorej majú oba vplyvy rovnakú váhu - ekonomické premeny doprevádzajú zmeny sociálne. Miesto ter¬mínu „kauzálna súvislosť" teda môžeme použiť výraz „korelácia"'.
Sociálna zmena nevyplýva iba zo zmien ekonomických. Môžu ju spôsobovať i iné faktory - napr. technológie ktoré Marx vnímal ako jednu z výrobných síl, sociálne konflikty, ktoré nemôžu byť vždy považované za triedne konflikty v marxistickom slova zmysle, ale tiež hodnoty či demografické zmeny. Sociálna zmena nie je nikdy výsledkom pôsobenia iba jedného faktora, nech už je akokoľvek významný.
Prínos Marxa a Engelsa. Na rozdiel od filozofov a sociológov, ktorí vysvetľovali spoločenskej zmeny prostredníctvom premeny ideí, Marx a Engels sa zaslúžili o zdôraznenie významu ekonomiky v moderných spoločnostiach.
Dnes sa všeobecne prijíma názor, že spoločenské vzťahy sú závislé na materiálnych podmienkach, odmieta sa však chápanie, podľa ktorého všetko sociálne závisí na ekonomike.
Vzťah medzi ekonomikou a sociálnou oblasťou je obojsmerný a spoločenské zmeny sú vysvetliteľné mnohými faktormi (ekonomika je iba jedným z nich).

Žádné komentáře:

Okomentovat