Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zníženie miery aktivity u mladých

Zníženie miery aktivity u mladých
Ekonomická aktivita mladých sa znižuje. Vo Francúzsku sa v období 1954 až 1994 miera aktivity mladých mužov vo veku 15 až 24 let znížila zo 77 na 32%. Zvýšil sa tiež priemerný vek vstupu na pracovný trh. V roku 1969 sa vstup na trh udial v 17,5 roku života, zatiaľ čo v roku 1993 už 20,5 roku života.
Základným vysvetlením tohto vekového posunu je vôľa študovať, ktorú vyjadrujú nie len mladí ľudia, ale i ich rodiny. Potreba študovať je odrazom požiadaviek zamestnávateľov, ktorí vyžadujú stále vyššiu úroveň kvalifikácie, a reflektujú tiež neustále sa zvyšujúci konkurenčný tlak, s ktorým sa stretávajú všetci, ktorí hľadajú prácu. Úsilie rodín poskytnúť svojim deťom vzdelanie vzali za svoje politici, ktorí ako cieľ štátneho vzdelávacieho systému stanovili, aby zaistil že 80% členov tej istej vekovej úrovne získa maturitný di¬plom.
Mladí si teda predlžujú dĺžku štúdia preto, aby oddialili svoj vstup na preplnený pracovný trh, ale tiež preto, aby získali lepšiu kvalifikáciu a zvýšili svoje šance nájsť zamestnanie.
Znižovanie aktivity po prekročení vekovej hranice 55 let
Výrazným spôsobom rovnako klesá miera aktivity u mužov starších ako 55 rokov. Zní¬žila sa z 58 % v roku 1954 na 17 % roku 1994.
Tato tendencia je zapríčinená dvomi základnými faktormi:
■ Skorší odchod z trhu práce;
■ zvýšenie nadeje na dožitie, ktorá celkom prirodzene spôsobuje, že podiel ekonomicky aktívnych osôb starších ako 55 rokov klesá.
Existuje mnoho príčin znižovania vekovej hranice odchodu z trhu práce.
■ Osoby samostatne zárobkovo činné (napr. roľníci) odchádzajú do dôchodku neskôr. Vzhľadom k zmenšovaniu sa profesií tohto typu sa zvyšuje pomer skorších odchodov na dôchodok.
■ Znižuje sa zákonná hranice pre odchod do dôchodku. (Vo Francúzsku bol v roku 1983 vek pre odchod do dôchodku stanovený na 60 rokov.)
■ V dôsledku zlej ekonomickej situácie odchádza stále viac pracovníkov do predčasného dôchodku.
Je však možné, že sa situácia obráti. Ťažkosti s financovaním dôchodkových fondov a hrozba nedostatku pracovných síl môžu v budúcnosti viesť ku zvýšeniu vekovej hranice pre odchod do dôchodku. Nemecko už na tuto cestu nastúpilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat