Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Súčasné negativistické chápanie ideológie

Súčasné negativistické chápanie ideológie. V súčasnosti je všeobecne v spoločnosti rozšírená tendencia považovať ideológie za škodlivé, alebo zaostalé. Pod pojmom ideológia sa dnes bežne v spoločnosti chápe skôr negatívna skutočnosť, ktorá je akoby dôsledkom nedostatku pozitívnych vedomostí, alebo poznatkov, alebo základom negatívnych javov, alebo spiatočníckych režimov, či skutočnosti.
Ideológie sa vplyvom neúspešných pokusov založiť na nich nacionalistické a komunistické štátne celky považujú za nezdravý jav, alebo jav, ktorý v súčasných vedecko-technických a informačných spoločnostiach nie je potrebný.
Opodstatnenosť ideológii. Ideológie sú bežným spoločenským javom a jedným z faktorov spoločenských zmien. Nikdy nebudú všetci jedinci v spoločnosti tak informovaní a tak vedecky vyspelí, aby mali motiváciu pre angažovaný spoločenský a politický život priamo na báze najnovších vedeckých objavov. Vždy bude istým spôsobom potrebné z faktov a poznatkov vytvoriť zjednodušenú formu idei a postojov, ktoré budú motívom pre aktívny postoj jedincov v spoločných otázkach.
Ideológie tak umožňujú určitým skupinám vytvoriť si svoju vlastnú identitu a jednať spôsobom, ktorý im dáva možnosť brániť svoje ideály. Ideológie však nie sú nezávislými premennými, ale závisia na sociálnej, ekonomickej a politickej situácií.
Poznámka. Náboženská ideológia nemá politické ambície. Ak je dnes všeobecne rozšírený názor o ideológii, že je to sústava názorov a idei ktoré chcú získať všeobecnú platnosť a nastoliť aj politickú a záväznosť svojich hodnôt tak sem patrí aj náboženstvo len s tým rozdielom, že nemá politické ambície. Toto kritérium v istom zmysle náboženstvo vyraďuje spomedzi typických ideológií. Má záujme, aby sa kresťanské hodnoty dostali do spoločenského života, ale nemá záujem organizovať moc v štáte. Preto Cirkev nemá vlastnú politiku, ekonomiku, nemá hospodárske ambície. Iba pripomienkuje existujúce hospodárske a sociálne systémy, aby boli ľudské, čiže humánne v zmysle nadprirodzenej dôstojnosti človeka – je určený pre večný život.

Žádné komentáře:

Okomentovat