Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vedecký manažment

Vedecký manažment
Taylor predpokladal vznik nového štýlu organizácie práce, v ktorom manažéri na základe racionálneho zhodnotenia a posúdenia znalosti robotníkov budú organizovať prácu takým spôsobom, aby bolo možné vyrábať the one best way. Nájsť jedinú správnu a efektívnu cestu práce a výroby. Organizácia práce je povýšená na vedu. Taylorismus sa stáva vedeckým manažmentom.
Vedecký manažment čerpá svoju legitimitu z tvrdenia, že jeho cieľom je priniesť všeobecné zlepšenie výrobných procesov. Zlepšenie organizácie práce má pomôcť zabrániť akýmkoľvek konfliktom a umožniť všetký zainteresova¬ným stranám, aby z neho profitovali. Zvýšenie produktivity práce, ku ktorému by racionalizácia prispela, má priniesť na jednej strane výrazné zvýšenie ziskov podnikateľom a na druhej strane významné zvýšenie miezd zamestnancov, ale tiež zníženie cien, výhodné pre zákazníkov.
Princípy taylorizmu
Taylorizmus sa opiera o tri základné princípy:
vertikálnu deľbu práce,
hori¬zontálnu deľbu práce a
normovanú prácu.

Vertikálna deľba práce.
Taylorizmus pracuje s konceptom vertikálnej deľby práce. Túto skutočnosť by sme tiež mohli nazvať ako oddelenie výkonnej a koncepčnej práce. To znamená rozdelenie práce na koncepčnú prácu, dozor a samotný výkon pracovných úloh, úkonov.
Koncepčnú prácu vykonáva v prvom rade samotné vedenie podniku, ako aj kvalifikovaní inžinieri, ktorí sa snažia prácu optimálne naplánovať pre všetkých pracovníkov vo všetkých prevádzkach továrne.
Úlohou majstrov je odovzdávať robotníkom príkazy týkajúce sa organizácie práce a kontrolovať ich dodržiavanie.
Robotníci si svoju prácu neorganizujú, strácajú postupne kvalifikáciu a ich činnosť je obmedzená na výkon pracovných úkonov, ktoré im boli pridelené vedením. Stávajú sa iba vykonávateľmi. Ich práca je monotónna a opa¬kuje sa, nie je im zverená žiadna zodpovednosť či ponúknutý priestor presad¬zovať vlastné nápady. Sú považovaní iba za faktor produkcie, ktorý je nutné optimalizovať.

Žádné komentáře:

Okomentovat