Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zamestnávanie na čiastočný úväzok vedie k podzamestnanosti

Zamestnávanie na čiastočný úväzok vedie k podzamestnanosti, ktorá je javom charakteristickým pre oblasť služieb - napr. v pohostinstve alebo upratovacích službách.
M. Maruani a C. Nicole-Drancourt si všímajú, že zamestnania na čiastočný úväzok sú typicky ženské a že žiadna iná forma práce nie je feminizovaná do takej miery. 85% zamestnancov pracujúcich na čiastočný úväzok sú ženy. Napriek tomu že sa ale jedná o prácu na čiastočný úväzok, pracovná doba umož¬ňuje zladiť rodinný a profesný život len veľmi zriedka. Najčastejšie totiž ide o nočnú prácu, prácu cez poludnie či sobotami. Z flexibility tak ťaží iba zamestnávateľ.
Obeťami práce na čiastočný úväzok, ktoré sa stali typickou formou ženskej práce, sú teda predovšetkým ženy.
Má ešte zmysel používať koncept typického zamestnania? Môžeme uvažovať tak, že u súvislosti s krízou sa rozvíjajú atypické zamestnania, ale že normou i naďalej zostává zamestnanie so zmluvou na dobu neurčitú (ktoré sa stále ešte týka 70% ekonomicky aktívnej populácie), alebo musíme naopak uvažovať tak, že stabilné zamestnávania pomaly miznú a vznikajú nové normy zamestnávania (nestále a dočasné práce)?

Produktívne správanie
Ekonomicky aktívnu populáciu môžeme charakterizovať celým radom kvantitatívnych determinant, napr. podľa vekovej štruktúry, migrácie či podľa typov produktívneho správania. Tu sa budeme zaoberať práve produktívnym správaním. Všeobecná miera ekonomickej aktivity zostává od šesťdesiatych rokov 20. stor. viac-menej nemenná. Prejavuje sa však ako dôsledok dvoch silných protichodných tendencií. Na jednej strane je to sústredenie aktivity do obdobia stredného veku, na druhej strane feminizácia ekonomicky aktívnej populácie.
Sústredenie aktivity do obdobia stredného veku
Mladí ľudia vstupujú na trh práce čím ďalej tým neskôr a staršie osoby ho opúšťajú čím ďalej tým skôr, čo vedie k sústredeniu aktivity do obdobia stredného veku.

Žádné komentáře:

Okomentovat