Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozširovanie spektra úkonov

Rozširovanie spektra úkonov a vznik poloautonómnych skupín umožňuje pracujúcim získať zodpovednosť a samostatnosť.
Výskumníci z Tavistock Institute doporučujú rozširovať spektrum pracov¬ných úkonov. Toto rozširovanie však nemá zahrnovať iba zmenu štruktúry výkonných činností, ale má umožniť robotníkom zdieľať zodpovednosť a pracovať autonómne. Toho sa má dosiahnuť tým, že robotníkom bude zverovaná kontrola pracovného procesu, jeho riadenia a činnosti ktoré s ním súvisia.
Tavistock Institute poukázal podobne ako škola human relalions na vý¬znam spolupráce v rámci jednotlivých pracovných skupín. Ak je kooperácia v rámci veľkej skupiny na dobrej úrovni (vo vyššie zmienenej uhoľnej bani sa jednalo o 41 baníkov), zamestnanci cítia nie len jej podporu, ale sú k nej tiež viazaní osobnou zodpovednosťou. To pomáha zvyšovať nie len produkti¬vitu, ale i záujem o prácu.
Poloautonómna skupina je takou pracovnou skupinou, ktorá je v mno¬hých prípadoch zložená z jedincov, ktorí sú spojení určitými väzbami, kde neexistujú vzťahy založené na pracovnej hierarchii (v skupine sú si všetci parťáci) a v ktorých si pracovníci prácu a výrobu organizujú samostatne. Poloautonómne skupiny disponujú vysokou mierou kolektívnej autonómie, ktorá sa týka využitia pracovnej doby, rozdeľovania úloh a pod. a pre ktorú je záväzná iba požiadavka na množstvo a kvalitu produkcie.
Tu teda nastáva možnosť akejsi flexibility pracovného času a podmienkou je len vykonanie potrebného množstva práce v požadovanej kvalite. Organizáciu tejto práce si skupina riadi sama a poznajúc svoje kvality využíva kompetentnosť a schopnosť konkrétnych jedincov na báze priateľskej spolupráce.

Žádné komentáře:

Okomentovat