Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Delenie ideológií s politickými ambíciami

Delenie ideológií s politickými ambíciami.
Vo väčšine prípadov sa dané spoločenské skupiny organizujú na základe určitej ideológie, čo im umožňuje nejakým spôsobom ovplyvňovať politickú moc. Podľa tohto kritéria môžeme rozlišovať tri typy ideológii:
■ Ideológie legitimizujúce istú sociálnu skupinu či politickú stranu na prevzatie moci (napr. socializmus).
■ Ideológie, ktoré odôvodňujú opodstatnenosť a primeranosť vládnutia aktuálnej politickej moci. Konkrétna sociálna skupina ich využíva k tomu, aby sa udržala pri moci. Ide napr. o nacionalizmus či technokratizmus, ktorý ospravedlňuje výkon moci kvalifikovanými odborníkmi. Nejde im teda o nastolenie moci inej politickej skupiny, ale akoby o „dodatočné“ ideologické odôvodnenie existujúcich poriadkov.
■ Ideológie nátlakových skupín, ktoré sa snažia pôsobiť na moc, bez toho aby ju sami vykonávali, alebo usilovali ju prevziať (napr. zväzy spotrebiteľov).
O obsahu týchto skupín ideológii a charaktere činnosti skupín ktoré sú s nimi zviazané teda roz¬hoduje politický kontext. Ak bude napr. opozícia celkom zbavená svojich práv vybuduje si pravdepodobne ideológiu ospravedlňujúcu násilie, zatiaľ čo v demokracii vytvorí takú ideológiu, ktorá bude rešpektovať zákony. (Za mečiarizmu si mnohé opozičné strany, ale aj spoločenské skupiny ideologicky odôvodňovali prečo odmietajú budovaný systém spoločenských poriadkov, či niektoré spoločenské zmeny na konkrétnych postoch a pod. alebo prečo nerešpektovali spoločenský poriadok či štátne zákony, alebo ich považovali za účelové alebo účelovo nedokonalo postavené – privatizácia, noc dlhých nožov a pod.)
Príklad existujúcich ideológii. Na základe povedaného by sme mohli povedať že poznáme niekoľko druhov ideológií v spoločnostiach.
Ide v podstate o myšlienkové systémy ako sú ideológia:
nacionalistická,
socialistická,
komunistická,
liberálna,
technokraticka
náboženská.

Žádné komentáře:

Okomentovat