Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálne hnutia ovplyvňujú i iné oblasti než ekonomiku

Sociálne hnutia ovplyvňujú i iné oblasti než ekonomiku
Sociálne hnutia, či už ide o tradičné alebo nové, sa odlišujú od tried svojím charakte¬rom (nie sú nutne ekonomickej povahy) a počtom (existuje ich neprehľadné množstvo). Nové sociálne hnutia už teda nespôsobujú bipolárne rozdelenie spo¬ločnosti. Každú oblasť ľudskej činností pokrýva i niekoľko konkrétnych hnutí.
Ich konanie spôsobuje zmeny v spoločnosti. Sociálne hnutia sa teda stávajú aktérmi celého radu konfliktov, prebiehajúcich jednak medzi nimi samotnými, jednak medzi nimi a politickou mocou. Tieto konflikty spôsobujú premeny ekonomickej a sociálnej štruktúry. Nedá sa však vždy celkom jasne rozlíšiť, či zmena nastala vplyvom aktérov či jednoduchým pôsobením faktorov. Legalizácia potratov je napr. dôsledkom boja feministických organi¬zácií, ale aj dôsledkom zmien v hodnotovom systéme človeka spoločnosti.
V postindustriálnej spoločnosti už nie sú za aktérov sociálnych zmien považované len sociálne triedy (predovšetkým robotnícka trieda), ale sociálne hnutia, ktoré k premene prispievajú nie len tým, že vytvárajú ideológie a vyvolávajú konflikty, ale tiež činnosťou svojich elít. Faktory a aktéri zmien sú v procese transformácie spoločnosti neoddeliteľné prepojení.

Žádné komentáře:

Okomentovat