Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ako funguje posttaylorizmus

Ako funguje posttaylorizmus:
■ Vytvára diskusné skupiny, v ktorých dobrovoľníci z radov zamestnancov vyja¬drujú svoje názory týkajúce sa rôznych aspektov fungovania firmy. Výstupy týchto diskusných skupín, ktorých najčastejšou formou sú krúžky kva¬lity, umožňujú podniku, aby využil nápady zamestnancov, ale ich hlavným prínosom je predovšetkým to, že zamestnancom dávajú priestor vyjadriť svoj názor, viac ich vťahujú do života podniku, motivujú ich a umožňujú tak predchádzať konfliktom.
■ Nastoľuje priamejšiu komunikáciu zrušením niektorých pozícií v hierarchii podniku.
■ Zavádza tzv. participatívne vedenie či riadenie, zamerané na ciele: všetci členovia pod¬niku spoločne - bez ohľadu na to, aká je ich pozícia v podnikovej hie¬rarchii - stanovujú ciele, ktoré majú byť dosiahnuté, a potom spoločne bilancujú výsledky.
Posttaylorizmus sa doplňuje neotaylorizmem
Posttaylorizmus je v súčasnosti veľmi málo rozšírený a je doplňovaný či nahradzovaný neotaylorizmom.
■ Vôbec sa nepoužíva v rámci organizácie malých a stredných podnikov a v terciárnom sektore. Rozvíjal sa predovšetkým vo veľkých priemyslových podnikoch, hlavne v automobilovom priemysle.
■ Rôzne štúdie dokazujú, že v okamihu, keď robotníci dosiahnu autonómiu a začínajú byť zodpovední za svoju prácu, je spätne posilnená ich kontrola. Robotníci tak stále pracujú pod tlakom, hoci v súčasnej dobe je to skôr tlak na výkon než tlak organizačnej štruktúry.
■ Taylorizmus celkom nevymizol. Práca mnohých zamestnancov v priemysle a v službách zostává i naďalej repetitívna.
Posttaylorizmu je niekedy vytýkané, že nie je prekonaním taylorizmu, ale iba jeho extrapoláciou (v tom prípade je nazývaný neotaylorizmom). Kľúčovou požiadavkou totiž pre neho i naďalej zostává nájdenie the one best way a do¬siahnutie maximálnej produktivity. Kontrola zostává dôležitým aspektom a ve¬denie očakáva, že sa zamestnanci svojej práci a podniku celkom oddajú. Niektoré podniky, predovšetkým americké, sa štylizujú do role veľkej rodiny a vyžadujú od svojich zamestnancov solidaritu a sebaobetovanie.
Sociológia práce sa zrodila o Hawthorne, ale má bližšie k ergonómii v službách manažmentu než k štúdiu sociálnych javov. Jej zásluhou je viac-menej zdôraznenie ľudského faktora, o čom svedčí titul jednej z prác E. Mayoa - The human problems of an industrial civilizatíon.

Žádné komentáře:

Okomentovat