Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

K segmentácii pracovného trhu dochádza

K segmentácii pracovného trhu dochádza
i vo verejnom sektore
V roku 1974 poukázal Jacques Magaud v jednom článku na to, že k segmentácií dochádza v západných ekonomicky rozvinutých krajinách i na pracovnom trhu, ktorý ponúka zamestnania v štátnej sfére.
Cieľom tejto segmentácie je to, aby aj štát nakupoval prácu bez toho, aby boli dodržované stanovené pravidla a zákony. Dochádza k tomu, že „neoficiálne" najímaný personál nemá stálu pracovnú zmluvu a nepo¬žíva ochranu pracovného práva ani výhody štátnych zamestnancov, zatiaľ čo zamestnanci s „oficiálnou“ zmluvou majú výhody a to predovšetkým čo sa týka istoty zamestnania.
Práve štátna sféra je sektorom s najviac segmentovaným trhom práce. Na rozdiel od súkromného sektora, kde sa zamestnanci často pohybujú na roz¬hraní vyššie spomenutých dvoch trhov práce a kde mnohí z nich môžu premenlivú hranicu, ktorá ich oddeľuje, prekročiť bez väčších problémov. V štátnej sfére rozdiel medzi úradníkmi a pomocným personálom je veľmi zreteľne vymedzený. Zatiaľ čo úradníci majú istotu zamestnania, pomocný personál je často najímaný na dobu určitú a nezískava výhody, ktoré práca vo verejnej sfére prináša.

Žádné komentáře:

Okomentovat