Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Konflikt a sociálna zmena

1.7. Konflikt a sociálna zmena
Ďalším z faktorov sociálnych zmien sú konflikty v spoločnosti. Tomuto faktoru sociálnych zmien sa prednostne venoval jeden z prúdov sociologického myslenia, ktorého korene siahajú až k Marxovi a ktorého najznámejším predstaviteľom je Ralph Dahrendorf. Za hlavnú príčinu sociálnych zmien v spoločnosti považuje konflikty.
Definícia konfliktov. Podľa Dahrendorfa konflikty sú rozpory v sociálnej štruktúre, ktoré sú vyvolávané tým, že sa proti sebe stavajú jednotlivé sociálne skupiny.
Marx – Dominantný faktor zmien - triedny boj.
Prvým zo sociológov, ktorí analyzovali spoločnosť pomocou rozporov a konfliktov bol Marx. (téma 9). Jeho hlavnou tézou je filozofia triedneho boja. Je to konflikt medzi kapitalistami a proletariátom. Kapitalistickú spoločnosť charakterizoval ako spoločnosť, v ktorej proti sebe stoja v nezmieriteľnom konflikte trieda vlastníkov výrobných prostriedkov a robotnícka trieda, ktorú majitelia výrobných prostriedkov vykorisťujú. Podľa Marxa základný rozpor v spoločnosti vyplýva z ekonomic¬kého usporiadania.
Marx – zmysel konfliktov – lepšia organizovanosť tried.
Hoci Marx videl, že mnohé revolty robotníkov nedosiahli svoj cieľ, a teda konflikty v spoločnosti nie vždy priniesli svoj efekt, aj tak ich považoval za potrebné a primárne, lebo očakával od nich lepšiu orientáciu a organizovanosť robotníckej triedy. Marx aj takéto konflikty považoval za prospešné, lebo bol presvedčený o tom, že vďaka vyššej intenzite konfliktov, že ich stále bude viac a lepšej organizácii robotníckej triedy sa prehlbuje jej triedne vedomie. Teda vďaka konfliktom robotnícka trieda získava skúsenosti a lepšie sa formuje a organizuje.
Marx k týmto uzáverom došiel keď sledoval rôzne prejavy revolty robotníckej triedy, ktorá sa snažila bojovať proti podmienkam, ktorým sa bola nútená prispôsobovať. Zistil, že mnohé robotnícke revolty neboli úspešné, lebo boli často namierené proti zlým cieľom. Bojovali proti niečomu čo nebolo príčinou ich problémov (napríklad ničili stroje v továrňach, aby sa mechanizáciou nezvyšovala nezamestnanosť).

Žádné komentáře:

Okomentovat