Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technológie sú v tomto chápaní pôvodcom sociálnej zmeny

Technológie sú v tomto chápaní pôvodcom sociálnej zmeny
Z tohto pohľadu závisí rýchlosť presadzovania nových technológii v spoločnosti na ich ekonomických či kultúrnych charakteristikách. Je nimi ovplyvnené i sociálne správanie.
Technológie napr. nútia členov spoločnosti prijímať nové modely správania a neustále prehodnocovať svoje chápanie sveta.
Vytvára sa silný vplyv virtuálnej reality, ktorá silne poznačuje vzťahy, ale aj ciele jednotlivcov a pod. Tak sa technológie stávajú zásadným faktorom sociálnej zmeny.
Ako príklad takého pôsobenia sú často uvádzané poľnohospodárske či priemyselné revolúcie.
■ Marx dokázal, že vznik oplotených pozemkov v Anglicku v 17 a 18. storočí priniesol na vidiek sociálnu revolúciu (predovšetkým oslobodenie či uvoľnenie nájomnej sily), ktoré dokázal úspešne využiť práve vznikajúci priemysel.
■ Prvá priemyslová revolúcia (v oblasti textilného priemyslu, ťažby uhlia a oceliarstva) je tesne spojená so vznikom robotníckej triedy.
■ Niektorí vedci sa domnievajú, že tretia priemyslová revolúcia (v oblasti infor¬matiky, biotechnológii atd.) zásadne premení životní štýl jedinca tým, že obmedzí množstvo času, ktorý trávi v práci, a poskytne im väčšiu slobodu.

Technológie, ekonomika a kultúra sú tesne prepojené
V dnešnej dobe už nie je nutné dokazovať, akou veľkou mierou ovplyvňuje tech¬nický pokrok spôsob výroby. Zmeny v oblasti informatiky a telekomunikácii spôsobili za niekoľko posledných desaťročí celkom zásadnú premenu spôsobu výroby a predaja.
Napríklad v automobilovom priemysle boli niektoré úkony celkom automatizované a komunikácie medzi materskou spoločnosťou, predajcami a opravovňami a servismi sa výrazne skvalitnila.
Zmena organizácie práce. Priamym dôsledkom technologických premien sú zmeny v organizácií práce, a teda i v objeme pracovných miest a typoch kvalifikácie, ktoré pod¬niky požadujú.
Práve rozvoj technológií môže byť považovaný za štrukturálnu príčinu úpadku robotníckej triedy (téma 59). Jej základy narušilo niekoľko dôležitých faktorov. Je to znižovanie počtu robotníkov, tým, že sa táto sociálna trieda rozštiepila na základe vyššej kvalifikácie a dosiahnutého vzdelania a rastúci význam malých a stredných podnikov v rámci výrobného procesu.

Žádné komentáře:

Okomentovat