Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Systematizácia

Systematizácia – prispôsobenie vlastného správania ostatným ľuďom. Sociálna interakcia je ovplyvnená pravidlami, ktoré určujú ich miesto v spoločenských situáciách alebo v úlohách. Sociálne interakcie ostane plynulá a nedochádza k žiadnemu zasahovaniu jednej činnosti do druhej.
Vysoká úroveň vedomého plánovania – vysoká úroveň racionalizácie (Max Weber). Výrobný proces je rozdelený do úloh, oddelení, jednotlivec ovplyvňuje ostatných.
Podobne aj spoločenský systém rozštepy spoločenský život na niekoľko skupín (jednotky), tieto časti sa vzájomne prepoja, aby vytvárali celistvý organizmus. Časti nie sú vo vzájomnej rovnováhe (môže existovať viac kultúr). V skutočnosti môžu byť napätie a konflikt natoľko vžité, že to môže byť súčasťou spoločenského systému.
Spoločnosť a jej zložky sú systematizované, tak ako fungujú. Emil Durkheim – úlohou antropológov nie je porozumieť tomu ako sa nejaký jav stal súčasťou určitej kultúry, ale naším cieľom porozumieť tomu ako sa daný jav pôsobí v spoločenskom kontexte, skúmať jeho dopad na ostatné spoločnosti a celý spoločenský systém. Ako sa vytvára a mení časť spoločenského systému pôsobením ostatných častí, ako sa súčasti podporujú navzájom svojou existenciou (otázky, funkcie)

Funkcia – spoločná účelnosť nejakého zvyku, skryté funkcie prezrádzajú skrytý ciel.
Durkheim zdieľal myšlienku, že tie rodiny, ktoré sa spolu modlia aj zostanú spolu. Funkcia zvyku nie je iba to čo si ľudia myslia, že je ich zámerom, čím prispievajú k súdržnosti spoločenského systému (teória funkcionalizmu). Dielom Durkheima sa ovplyvnili Radcliff-Brown a Malinowski . Pozerali sa na kultúru a spoločnosť ako na celistvé systémy, zdôrazňovali, že časti akéhokoľvek systému musia byť chápané v rámci celkového usporiadania

Žádné komentáře:

Okomentovat