Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálne triedy strácajú svoj význam

Sociálne triedy strácajú svoj význam. Robotnícke hnutie postupne stratilo svoju úlohu významného tvorcu sociálnej dynamiky. Mnohí vedci vnímajú tuto stratu vplyvu ako dôsledok prechodu od priemyslovej spoločnosti k postindustriálnej, v ktorej už nie sú predmetom sociálnych konfliktov výrobné prostriedky a v ktorej sa nedajú konflikty chápať ako boj tried. Napríklad boj za ochranu životného prostredia prebieha naprieč spektrom všetkých spoločenských tried. Nejde teda o konflikt tried ale o boj o snahu za istú spoločenskú zmenu zmýšľania a kultúry.
Viac pozornosti sociálnym hnutiam.
Pretože je však pravdou, že väčšina sociálnych zmien sa nedeje vplyvom zmeny ekonomických faktorov a preto sa nedotýka ani spoločenských tried ako celkov, súčasná sociológia venuje svoj pohľad menším celkom, ktorými sú sociálne hnutia. V súčasnosti viac prevažuje analýza sociálnych hnutí.
Sociálne hnutia. Sociálne hnutia sú jednou zo sociálnych skupín súčasnosti a typickým prvkom charakterizujúcim postindustriálnu spoločnosť.
Termín sociálne hnutia používame, ak odkazujeme na organizácie mobilizujúce jednotlivcov s cieľom presadiť záujmy alebo myšlienky, ktoré nie sú nutne spojené s výrobou. Ako príklad hnutí môžu slúžiť ekologické, feministické či náboženské organizácie alebo združenia spotrebiteľov.
Vedľa týchto tradičných sociálnych hnutí vznikajú v poslednej dobe tzv. nové sociálne hnutia, vytvárané ako monotematické organizácie alebo spoločenstvá, ktoré sa snažia presadiť jednu konkrétnu požiadavku a zanikajú v okamžiku, keď je konflikt vyriešený. Patria sem aktivity usilujúce o nejakú zmenu v rámci lokálnych spoločenských záujmov – záchrana nejakej rezervácie, nejakej krajinnej oblasti, kultúrnej pamiatky a pod.

Žádné komentáře:

Okomentovat