Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ideológie a sociálna zmena

1.5. Ideológie a sociálna zmena
Ďalším z faktorov sociálnej zmeny v spoločnosti je ideológia. Ideológiu môžeme zadefinovať niekoľkými spôsobmi. Má niekoľko významov na viacerých úrovniach. Preto si uvedieme niekoľko definícií, ktoré hovoria o rôznych charakteroch a zameraniach ideológie.
Všeobecná definícia. Jednoducho povedané ideológie sú systémy ideí a presvedčení.
Je to sústava predstáv, názorov a pojmov, vyjadrená v rozličných formách spoločenského vedomia – kultúre, umení, vede, politike a pod.
V podstate ide o istý systém ideí, pojmov a postojov, ktoré rešpektujú istý limitujúci rozmer nejakého záujmu, cieľa, alebo morálnych rámcov.
Niekoľko druhov definícií ideológie.
Vyššie spomenutú primárnu definíciu vieme rozdeliť na niekoľko úrvni vnímania ideológie.
Forma všeobecnej vedy, alebo filozofie. Ideológie môžeme tiež definovať ako významový útvar, ktorý treba chápať ako istú formu všeobecných poznatkov, alebo všeobecnej „vedy“ o ideách, ktorá je zameraná na zjednodušenie a skvalitnenie verejného myslenia. Jej úlohou je ponúkať istú formu jednoduchších a pochopiteľnejších myšlienok a systému hodnôt, ktoré sú lepšie zrozumiteľné jednoduchému človeku (Destutt de Tracy).
Podľa tejto definície je aj náboženstvo ideológiou, pretože systém jeho ideí a postojov je nasmerovaný k istým vopred určeným hodnotám, ktoré podáva dostupným spôsobom, aby motivovali človeka ku konaniu dobrého a aby získal odmenu nebeskej blaženosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat